Шляхи розвитку критичного мислення особистості

Автор(и)

  • В. Р. Кудлай Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Кілька століть тому люди легко могли повірити в існування відьом, уявляли Землю пласкою, вірили в алхімію. Переважно віра в такі речі підкріплювалася неосвіченістю та відсутністю розуміння базових алгоритмів критичного мислення. У наш час є всі можливості для ознайомлення з інформацією, яка пройшла перевірку часом та дослідженнями. Доступна освіта, наукова та нон-фікшн література, телебачення, Інтернет – усе це дає нам знання в різних сферах та формує навички для порівняння різних джерел інформації. Проте, незважаючи на всі можливості, багато людей досі не знайомі з критичним мисленням або не розвивають його, що повертає народ до витоків, коли він не вмів фільтрувати почуте та прочитане зі ЗМІ. Для того, аби зберегти критичне мислення, потрібно ретельно аналізувати та фільтрувати отриману інформацію на основі аналізу і самих джерел, і способу її подачі. Зазвичай основними джерелами є новинні сайти в Інтернеті.

Біографія автора

В. Р. Кудлай , Донецький національний університет імені Василя Стуса

здобувачка 2-го курсу СО «Бакалавр», юридичного факультету, спеціальності «Право»

Посилання

12 прикладів, як ЗМІ можуть маніпулювати істиною. URL: https://tutkatamka.com.ua/nathnennya/zhittya/12-prikladiv-yak-zmi-mozhutmanipulyuvati-istinoyu/ (дата звернення: 10.04.21)

Цікавий приклад маніпуляції в ЗМІ. По той бік новин. URL: https://www.facebook.com/245503722940435/posts/645949596229177/

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-23

Номер

Розділ

СЕКЦІЯ 2. Теорія, досвід, проблеми й перспективи сучасної педагогічної науки